Putovanje


Infpormacija za čitatelje koji nisu Šveđani:

Ovo je bilo putovanje koje smo obavili tokom ljeta 2006. Oglas o kojem govorimo u tekstu jednostavno kaže:

"Jeste li zabrinuti o budućoj seksualnoj orijentaciji vašeg djeteta?
Ako jeste, posjetite:  www.amoso.org"

Dragi roditelji i djedovi i bake:
Ovaj spisak dolje uključuje neke gradove koje planiramo posjetiti tokom našeg putovanja Švedskom ovog ljeta. Ako nas možete posjetiti, dat ćemo vam besplatnu literaturu, o kojoj možete pročitati na straničnom menu-u pod nazivom “kontakt i besplatna literatura”. Znači, ako imate bilo kakvih pitanja o tome što predstavljamo na ovoj web-stranici dobrodošli ste u jedan od ovih gradova, dolje napisan. Potražite veliki crveni kombi sa velikom naljepnicom "www.AMOSO.org"
Molimo vas imajte na umu: Ne možemo vam dati besplatnu literaturu na mjestima gdje ćemo jesti ili točiti gorivo. Odvest ćemo se do najbližeg mjesta gdje vam smijemo dati naš materijal i odgovarati na vaša pitanja. Svakako, možete zatražiti besplatnu literaturu na ovoj web-stranici i mi ćemo vam je poslati.
Opet, neki više vole ostati anonimni pa ne žele davati svoje adrese. Dobro došli!

Također ćemo dati oglas u lokalnim novinama. Do sada su 2 (od ukupno 14) lokalnih novina odbile naš oglas (Bohuslänningen and Närkes Allehanda). Nisam uspio dobiti nikoga u Bohuslänningen-u tko bi mi objasnio zašto. S druge strane, glavni urednik Närkes Allehanda (Ulf Andersson) je procjenio da naš materijal “huška na nasilje protiv grupe ljudi". Kada sam pitao njihovog glasnogovornika objasniti mi zašto, on je rekao da je moja usporedba dvaju načina života pristrana te da nisam imao puno dobrog reći o jednom načinu života. Vjerovatno je mislio na homoseksualni način života.  

Ovo komentiram na sljedeći način:
Kako se može iskreno opis načina života – osnovan na materijalu sa RFSL-ove web-stranice i izvješća istraživanja – smatrati “huškanjem na nasilje protiv grupe ljudi”? Ako Närkes Allehanda stvarno to vjeruje, onda bi me trebao prijaviti policiji, budući kršim Švedski zakon.

Ipak, dok sami budete čitali sadržaj ove web-stranice, primjetit će te da stvara suosjećanje prema ovim jadnim ljudima, od kojih mnogi potječu iz domova gdje su doživjeli užasno istraumatizirano djetinjstvo. Neprisustvo oca ili druge muške osobe kao uzora ili nedostatak razvijanja muškosti je uistinu tragično. Imperativ je informirati roditelje i djedove i bake o tome kako mogu izbjeći istu pojavu kod svojih potomaka. Po meni sakrivanje takve informacije od svojih pretplatnika je krajnji čin neodgovornosti od strane gospodina Andersson-a.

Morate se pitati kako bi gospodin Andresson odgovorio kada bi RFSL htjela dati oglas u Närkes Allehanda. Bi li gospodin Andersoon odbio i njihov oglas? Mislim da ne bi. Iako na njihovoj web-stranice (među mnogo drugih stvari) oglašavaju kako koristiti nelegalne droge. Razmislite o ovome: RFSL – organizacija koja prima darežljivu financijsku pomoć od vlade – preporučuje na svojoj web-stranici kako koristiti nelegalne droge. Jesam li ja jedini koji vjeruje da je ovo ludilo otišlo predaleko? Ne vjerujem s obzirom na broj primljenih e-mail poruka do sada. Sve ovo potiče pitanje slobode izražavanja i slobode govora u našoj demokraciji.

Budući je lista gradova koje smo planirali posjetiti duga i puna nadnevaka i adresa, ovdje ćemo samo sumarizirati naše putovanje na sljedeći način:

Planirali smo posjetiti oko 130 važnijih gradova u Švedskoj. Zapravo smo posjetili većinu tih gradova, ali su nas u nekoliko gradova dočekale agresivne grupe aktivista onih koji se nasilno suprotstavljaju onome što mi radimo (vidi na gornjem menu-u naslov “homomafija”). U nekoliko slučajeva naš auto je bio uništen i većina materijala koje smo planirali davati oštećena. Poslije jednog napada pri kraju putovanja – kada je veliki kamen pogodio staklo našeg kombija (koji nas je mogao ubiti) te poslije prijetnji po naše živote – odlučili smo preskočiti posljednjih šest gradova i prije vremena završiti sa našim putovanjem.