20 sz. referenciakivonat

 

Ref. 20:

Ez az (angol) hivatkozás az „Apák az életért” c. kiadványból származik, amely kiváló információforrás a NARTH-tól (National Association of Research and Therapy of Homosexuality — A Homoszexualitás Kutatásának és Terápiájának Országos Szervezete), és Dale O’Leary írta. A magyar fordítás a következő (részlet):


Homoszexuális férfiak gyermekkori viszontagságai

Írta: Dale O’Leary

1998. május

A Homoszexualitás Kutatásának és Terápiájának Országos Szervezete (NARTH)

Egy átlagos fiú esetében a fejlődés előre látható úton halad. Genetikailag fiúnak születik, és nagyon hamar felfedezi, hogy az emberek két nagy csoportra oszlanak, férfiakra és nőkre, és hogy ő férfi. Más férfiakkal azonosítja magát, legfőképp az apjával, és utánozza a férfiak viselkedését. Ezt a viselkedést megerősítik a felnőttek és más gyerekek. Csatlakozik vele egyidős fiúk csoportjához. A testében levő hormonok változásokat hoznak létre az agyában, ezek irányítják és erősítik meg a férfi magatartási mintákat. Szexuálisan az ellenkező nemhez — vagyis a lányokhoz — vonzódik, és valószínűleg szexuális érintkezésekről fantáziál, majd végül tényleges szexuális kapcsolatot teremt nőkkel. Leanne Payne, a nemi összetörtség gyógyításának szakértője így írja le a férfiasságot: „nem valami, amit meg kell tanulni, hanem egy olyan kvalitás, amit meg kell ízlelni és tapasztalni.” Payne szerint a fiúban levő férfiasságot a kívülről jövő férfiasság tudja előhívni. (Payne 1985, 11.) Bizonyos esetekben azonban a normális fejlődés nem következik be. Elutasítást érezhet az apja részéről, vagy a társai részéről, vagy mindkét részről. Elutasíthatja az apját, mint példaképet. A kisfiú gyerekként kifejezhet olyan vágyat, hogy lány szeretne lenni, és a férfi helyett a női magatartást követheti, vagy tisztában lehet azzal, hogy ő férfi, de nem érzi magát elég férfiasnak. Ahogy a serdülőkor közeledik, a férfiasság iránti vágya más férfiak iránti szexuális vonzódássá alakulhat át, emiatt nők helyett inkább férfiakról fantáziál, és végül férfiakkal kezd majd szexuális életet élni. Az alábbi cikk olyan férfiak gyermekkori megtapasztalásait hasonlítja össze, akiknél tökéletesen férfias és heteroszexuális azonosság alakul ki, és olyanokét, akiknél ez nem történik meg.


Az eredeti szöveg megtekintéséhez, és ahhoz, hogy letölthesse az „Apák az életért” más fejezeteit is (angolul), kattintson ide. (Fájlméret: 144 kb)