35 sz. referenciakivonat

 

Ref. 35:

Volt néhány ember, aki bátorkodott negatívan reagálni a Thorssonnal szembeni engedékenységre. A Világ Ma (svédül: Världen idag) napilap a következőket írta (a svéd szöveg egy részének magyar fordítása):


A szexet vásárló bíró bekerül a „Törvénytanácsba” (svédül: LagrĆdet)

Leif Thorsson a kormány és a parlament új törvényjavaslatait fogja vizsgálni és véleményezni

Saját megjegyzés: Ez egy még tekintélyesebb pozíció. A Legfelsőbb Bíróság bírái közül csak néhányan vannak benne a "LagrĆdet"-ben, ahol néhány parlamenti megbízottal együtt megvizsgálják az összes új törvényjavaslatot, hogy összhangban van-e a Svéd Alkotmánnyal (svédül: Grundlag). Érdekes megemlíteni, hogy a nem régen elfogadott törvényt — amely büntetendővé teszi a homoszexuálisokkal szembeni tiszteletlenséget (ld. ref.29) — a LagrĆdet összhangban levőnek találta az alkotmánnyal, amely elvileg a szólásszabadságot és a vallásszabadságot védi.

A cikk így folytatódik:

Leif Thorsson legfelsőbb bírósági bíró, aki szexuális szolgáltatást vásárolt egy férfiprostituálttól, mostantól nem ítélkező pozícióban teljesít majd szolgálatot a Legfelsőbb Bíróságon. Az elkövetkezendő két évben a LagrĆdet-ben fog szolgálni, ahol új törvényjavaslatokat fog véleményezni… A LagrĆdet-re nehezedik az új törvényjavaslatok vizsgálatának nehéz terhe. A döntést kedden délelőtt hozta meg a Legfelsőbb Bíróság.

Bo Svensson főbíró így kommentálta a döntést:

„Örvendetes, hogy teljesíthetjük a kívánságát. Azt gondolom, hogy a körülményekre való tekintettel ez egy elfogadható megoldás”…

Leif Thorssont nem tudtuk elérni. Otthon fekszik betegen. Visszatérését ősszel várják. A 20 éves férfiprostituált a nyomozás során az állította, hogy a bíró öt alkalommal fizetett a szolgáltatásaiért, alkalmanként 500 és 1000 svéd korona közötti összeget kapott (kb. 13.000 Ft és 26.000 Ft közötti összegek — a fordító kiegészítése).


Az eredeti svéd cikk eléréséhez kattintson ide. (fájlméret: 988 kb)