37 sz. referenciakivonat

 

Ref. 37:

Ez egy másik újságból származó cikk négy nappal későbbről (2005. május 30.), ahol a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Bo Svensson továbbra is védelmezi korábbi botrányos állításait. A cikk (svédről lefordítva) a következő:


„Én göteborgi vagyok” (Göteborg Svédország második legnagyobb városa)

A Legfelsőbb Bíróság elnöke így magyarázza botrányos állításait.

Ezzel a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Bo Svensson újabb baklövést követ el. A Svéd TV Agenda című műsorában így magyarázza a Leif Thorsson üggyel kapcsolatos melléfogásait:

„Én göteborgi vagyok”.

Egy riporter megkérdezte Bo Svenssont, hogy vajon nem kellene-e a szex miatt elítélt Leif Thorssont — a bírót, aki szexet vásárolt egy gimnazista fiútól, de megtarthatta állását — eltiltani attól, hogy szexszel kapcsolatos ügyekben ítélkezzen.

„Éppen ellenkezőleg. Azt mondhatnánk, hogy alapos tudásra tett szert a témában” — válaszolt Bo Svensson a riporternek.

Egy belga bíró megjegyzésére utalva így folytatta:

„Számos özvegy számára gondot jelent, hogy szexhez jusson”.

„Akasztófahumorom van”

Lars Adaktusson tegnap a svéd TV-ben beszélgetett Bo Svenssonnal a kijelentéseiről, aki a következő magyarázatot adta:

„Én egy göteborgi vagyok, akasztófahumorral”.

Ezt a magyarázatot az interjú ideje alatt többször is megismételte.

A göteborgi megmondóember, Göran Johansson (szociáldemokrata) városi képviselő nem fogadja el a mentegetőzést.

Nem szokás

„Általánosságban elmondható, hogy a stockholmiak gyakran félreértenek minket göteborgiakat, de az nem göteborgi szokás, hogy viccelődve kitérünk fajsúlyos témák elől. Az embernek vállalnia kell a felelősséget azért, amit mond. Nem értem a gondolatmenetét” — folytatja Göran Johansson.

Még Janne Josefsson (göteborgi) TV riporter is, aki jelentős mértékben hozzájárult a „Prostitúciót és Szexipart Vizsgáló Bizottság” munkájához, reagált Bo Svensson újabb baklövésére. Azt gondolom, kristálytisztán átjött, hogy nem kedveli a szexkereskedelemről szóló törvényt, és megpróbálja elterelni a figyelmünket a kijelentéseiről, amikor azt mondja, hogy ő göteborgi. Igazán szomorú” — mondja Janne Josefsson.

Nem akarta kommentálni

Az interjú során kissé habozva mond igent arra a kérdésre, hogy a szexkereskedelmet törvényen kívül kell-e helyezni.

„Törvényen kívül helyeztük, és ezért nem szabad használnunk ezt a lehetőséget” — mondta végül.

Amikor az Esti Hírlap (svédül Aftonbladet) tegnap késő este utolérte Bo Svenssont, nekünk nem a barátságos „göteborgi vagyok” oldalát mutatta.

„Nem akarok többet nyilatkozni ezzel kapcsolatban. Az Agendában készült interjú volt a végső megnyilvánulásom ebben az ügyben. Viszontlátásra!”

Megjegyzés: A Thorsson négy bűntettét firtató minden panasz hiábavaló volt. És Thorsson (2007-es állapot szerint) még mindig bíróként dolgozik a Svéd Legfelsőbb Bíróságon. És egyéb fontos társadalmi pozíciókat is betölt. Tagja például a Stockholmi Üzleti Iskola Fegyelmi Bizottságának is.


Az teljes eredeti svéd szöveg eléréséhez kattintson ide. (fájlméret: 1,4 MB)