54. sz. referenciakivonat

 

Ref. 54:

Homoszexuális volt Jézus, aki helyeselte a pedofíliát?

Ez a hivatkozás jól szemlélteti a homoszexualitás és a pedofília közötti gyakori kapcsolatot, amikor Niklas Olaison pap — egyike a számos homoszexuális papnak a Svéd Egyházban — a „kutatása” alapján megállapította, hogy Jézus valószínűleg egy homoszexuális férfi volt, aki helyeselte a pedofíliát. A hivatkozás egy új kiadvány első számából származik, melyet „Stockholmi élet” (svédül: „Stockholmsliv”) címmel a Svéd Egyház stockholmi egyházkerülete ad ki. A cikk, interjú Niklas Olaison pappal, ezt írja (részlet) (a következőkben Niklas Olaison mondatai idézőjelben; a feltett kérdések anélkül):


„A Biblia valójában egy végtelenül homokos könyv. Tele van a szexualitás legfurcsább formáival”.

Niklasszal akkorra egyeztettünk találkozót, hogy az egyházról és a meleg kérdésről beszéljünk, amikor legelső napját töltötte új munkahelyén papként a „domkyrkan”-ban (magyarázat: a svéd „domkyrka” szóval a különösen nagyra értékelt gyülekezeteket jelölik a Svéd Egyházon belül).

Olaison belekezd: „Jó dolog, ha olyan embereknek, akik nem illenek bele a szokásos normákba, felnyitják a szemét azzal kapcsolatban, hogy milyen sok homoszexualitás van a Bibliában, és a legtöbbször egyáltalán nem elítélendőként.”

Idén ősztől kezdve a tevékenysége kibővül, és a högalidi gyülekezet fogja fizetni Niklas munkáját a meleg bibliatanulmányozás vezetésében. Egy új kezdő csoport indul majd, és a tavalyi csoport magasabb szinten folytatja. Niklas reméli, hogy az utóbbi csoport tagjai elkezdenek majd írni.

„Szeretnék összeállítani egy antológiát. Állhatna például versekből, melyek a bibliaversek és saját élmények körüli fantáziákból erednek. Valamiféle keresztyén rajongói regény gyakori erotikus felhangokkal.”

Niklas maga is könyvet ír, melynek munkacíme: „A szajhák történelme”. Arról a tényről szól, hogy a történelem során a legtöbb nőt, aki letett valamit az asztalra, gyakran szajhának nevezték.

Arra a kérdésre, hogy ő és bibliatanulmányozó kollégái miért botlanak lépten-nyomon homoszexualitásba, Niklas így válaszol:

„Ó, annak nincs határa, hogy mennyi is van valójában” mondja Niklas, és Máté evagéliumának nyolcadik fejezetére utal. Ez a szakasz arról szól, hogy egy római százados odamegy Jézushoz, és kéri, hogy gyógyítsa meg a szolgáját.

„Mivel tanultam a római kultúra történetét, tudom, hogy nagyon elterjedt volt a luxusprostitúció, ahol férfiak szexeltek fiúkkal. A százados meg akarta menteni a fiatal fiú rabszolgáját, akivel valószínűleg szexuális kapcsolata volt. Máté evangéliumának korabeli olvasói számára ez a kapcsolat nyilvánvaló volt. Tehát, amikor Jézus meggyógyítja a fiút, hallgatólagosan jóváhagyja a férfi és a fiú kapcsolatát.”

Niklas értelmezése szerint ez a szakasz arra utal, hogy Jézus és a Biblia tehát igent mond a homoszexualitásra. Számos más Bibliatudós gondolja ugyanígy Niklas szerint…

Nagyon széleskörű a meleg–liberális jelenlét a Svéd Egyházban, különösen Stockholmban, Niklas véleménye szerint.

„A stockholmi papok között szintén felülreprezentáltak a homoszexuálisok, még a magas pozíciókban is.”

Lehetséges Jézust homoszexuálisként elképzelni?

„Igen, Jézus és a fiatal tanítvány János (svédül Johannes) között lehetett szexuális kapcsolat, elég könnyen levonható ez a következtetés a Bibliából. Egyebek mellett a Biblia azt állítja, hogy János állt a legközelebb Jézushoz. És János nem habozott Jézust homoerotikus módon ábrázolni.”

Niklas tíz éven keresztül kutatott, tudományos fokozatot szerzett és előadásokat tartott filozófiatörténetből a Stockholmi Egyetemen. Kutatása során Niklas az angol filozófus, Thomas Hobbes iránt kezdett érdeklődni.

„Egyáltalán nem vagyok kivételes. Nagyon sok pap gondolkozik hozzám hasonlóan. A kutatói hátterem segített abban, hogy más szemszögből is tudjam szemlélni a Bibliát.”

(a cikkből származó idézetek vége).


Az új kiadvány, a „Stockholmsliv” első számának témája a „Bátorság”. A címlap négy különböző élethelyzet képét mutatja, melyekről azt gondolják, hogy a bátorságot fejezik ki. A bal felsőtől indulva a bátorság négy példája:

1. Először is, (kitalálhatták) két férfit mutat erotikus ölelésben, a képaláírás pedig: „Bátorság, hogy az legyél, aki vagy”.

2. Egy kisfiú az úszómedence vizét nézi, és azon gondolkodik, hogy merjen-e beleugrani.

3. Egy kislány virágot helyez egyik rokona sírjára, a képaláírás: „Bátorság, hogy szembenézz a nehéz időkkel”

4. Egy politikai aktivista egy tankkal szemben, a képszöveg: „Bátorság, hogy kifejtsd a véleményed”

Nehezen tudom elképzelni, hogy manapság Stockholmban bátorság kell ahhoz, hogy két férfi erotikus intimitást mutasson. Az embernek elég csak az évenkénti melegfelvonulást megnéznie Stockholmban (Európa melegjeinek Mekkájában), hogy ráébredjen, mennyire népszerű a férfiaknál, hogy szexuális vonzódást fejezzenek ki más férfiak iránt.

Az eredeti svéd szöveg eléréséhez kattintson ide. (fájlméret: 1,5 MB, pdf, 5 oldal)