Патување

 

Информација за читателите што не се Швеѓани:

Oва беше патување кое го направивме за време на летото 2006. Oгласот за кој зборуваме во тексто едноставно вели:

"Дали сте загрижени за идната сексуална ориентација на вешето дете?
Aко сте, посетете ја: www.amoso.org"

Драги родители и стари родители:
Овој список подолу ги вклучува некои градови што планираме да ги посетиме за време на нашето патување по Шведска ова лето. Ако можете да не посетите, ќе ви дадеме бесплатна литература, за која можете да прочитате на страничното мени под називот „контакт и бесплатна литература“. Значи, ако имате било какви прашања за тоа што претставуваме на оваа веб-страна добредојдени сте во еден од овие градови, подолу напишан. Побарајте големо црвено комбе со голема налепница "www.AMOSO.org"
Ве молам, имајте на ум: Неможеме да ви дадеме бесплатна литература на места каде ќе јадеме или ќе точиме гориво. Ќе отидеме до најблиското место каде смееме да ви дадеме од нашиот материјал и да ви одговориме на вашите прашања. Секако, можете да побарате бесплатна литература на оваа веб-страна и ние ќе ви ја испратиме. Сепак, некој повеќе сака да остане анонимен па не сака да ја даде својата адреса. Добредојдовте!

Исто така ќе дадеме огласи во локалните веснци. До сега 2 (од вкупно 14) локални весници ги одбија нашите огласи (Bohuslänningen и Närkes Allehanda). Неуспеав да добијам никој во Bohuslänningen што би можел да ми објасни зожто. Од друга страна, главниот уредник на Närkes Allehanda (Ulf Andersson) проценил дека нашиот материјал „подбуцнува на насилство против група на луѓе“. Кога го прашав нивниот портпарол да ми објасни зошто, ми рече дека мојата споредба на двата начини на живот е пристрасна и дека не сум имал многу што добро да кажам за едниот начин на живот. Вероватно мислеше на хомосексуалниот начин на живот.  

Oва го коментирам на следниот начин:
K
ако може искрено, описот на начинот на живот – заснован на материјалот од RFSL-oвата веб-страна и извештај од истражувањетода се смета за „подбоцнување на насилство против група на луѓе”? Aко Närkes Allehanda навистина тоа го верува, тогаш би требало да ме пријават на полицијата, бидејќи го кршам шведскиот закон.

Сепак, додека сами ќе ја читате содржината на оваа веб-страна ќе забележите дека создава сочувство кон овие јадни луѓе, од кои многумина потекнуваат од домови каде доживеале страшно истрауматизирано детство. Неприсуството на татко или на друга машка личност како пример или недостаток на развивање на машкоста е навистина трагично. Императив е на информирањето на родителите и старите родители, за тоа како можат да ја избегнат истата појава кај своите наследници. Според мене, криењето на такви информации од своите претплатници е чин на крајна неодговорност од страна на господинот Andersson.

Mорате да се запрашате како ги одговорил господинот Andresson кога RFSL би сакале да дадат оглас во Närkes Allehanda. Дали господинот Andersoon ќе го одбие нивниот оглас? Мислам дека нема. Иако на нивната веб-страна (помеѓу многуте други работи) огласуваат како да се употребуваат нелегалните дроги. Размислете за ова: RFSL – организација што дарежливо прима финансиска помош од владатапрепорачува на својата веб-страна како да се употребуваат нелегалните дроги. Дали сум јас единствен кој верува дека ова лудило стигнало предалеку? Не верувам со оглед на бројот на примени е-маил пораки до сега. Сето ова го покренува прашањето на слободата на изразување и слобода на говорот во нашата демократија.

Бидејќи листата на градови што ја планиравме да ја посетиме е долга и полна со датуми и адреси, тука само ќе го сумаризираме нашето патување на следниот начин:

Планиравме да посетиме околу 130 значајни градови во Шведска. Всушност, ги посетивме поголемиот број на тие градови, но, во неколку градови не дочекаа агресивни групи на активисти на оние што се спротивставуваат насилно на она што ние го работиме (види на горното мени под наслов „хомомафија“). Во неколку случаеви нашиот автомобил беше уништен и поголемиот дел од материјалот што планиравме да го даваме беше оштетен. После еден напад при крајот на патувањето – кога голем камен го погоди стаклото на нашето комбе (кој можеше и да не убие) и после заканите по нашите животи – одлучивме да ги прерипаме последните 6 градови и предвреме да завршиме со нашето патување