Бр. 1
Криминал во шведскиот Врховен суд


Разврат, пад на моралот, похлепа и копрупција возвишено владеат со самиот врн на шведскиот правен систем (т.е. со Врховниот суд; шведски: "Högsta Domstolen" или HD) како што е докажано со неодамнешниот криминален чин на еден член од Врховниот суд ("Justitieråd") Leif Thorsson и неговата одбрана, а други членови на Судот тоа дури и го бранеле.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Дијалогот што следува (од хомосексуалниот форум што го одржува шведското хомолоби) помеѓу припадникот на Врховниот суд Leif Thorsson и тинејџер од Стокхолм, е пол со вулгарни и валкани зборови. Содржината на дијалогот и одбраната на главниот судијa на Врховнит суд (Bo Svensson) од овој криминален чин се запишани како би му дале увид на читателот во содомоијата и нејзината попратна корупција на човечкиот дух што го нападна на највисоко ниво шведскиот правен систем. Тако каде што сметавме дека е потребно да се претцрта напишавме (xxxx) највулгарните и најблудните изјави помеѓу Leif Thorsson и младиот човек од Стокхолм.

Веб-форум дијалог:
Таа судбоносна вечер, кога господинот Thorsson седнал пред својот компјутер веројатно знаел дека е тоа многу ризична работа. Веќе и порано ја посетувал таа веб-страна и се било во ред. Користејќи го своето форумско име "Leif 59 GamlaStan" (превод: Leif, 59, стар град) го започнал разговорот (уп.33) со "STHMLung" (превод: Стокхолм, младо момче).

STHMLung: "Млад xxxxx похотно момче сака да се помине убаво во Стокхолм"

Судијата Thorsson знаел дека не би требало да го прави ова. Но, заради компулсивното однесување, што е толку типично за хомосексуалците присилба што на големо придонесе за првото судбоносно ширење на епидемијата на СИДА похотта на Thorsson едноставно морала да биде задоволена. Конечно, овој интернет форум го спонзорира и уредува RFSL, шведското хомолоби, што е финансирано од шведската влада со парите на оние кои го плаќаат својот данок. Иако судијата веќе знаел дека една христијанска новина посочила на овој сајт уште пред 3 години, за него таа вечер ризикот бил споредна работа. Или барем така мислел. Влегол во сајтот:

Leif 59 GamlaStan: "Сакам xxxx сега."

STHMLung: "Моите услуги ги наплатувам."

Судијата Thorsson, секако, знаел дека проституцијата сеуште е криминал во Шведска. Но, исто така знаел дека скоро сите негови пријатели судии на Врховниот суд се против овој закон и би сакале да видат како законот паѓа. Ова посебно би се покажало, бидејќи неговиот претпоставен, главен судија Bo Svensson, би го бранел ако овој бил фатен (не дај Боже). Затоа судијата Thorsson напишал:

Leif 59 GamlaStan: Добро.

STHMLung: Во ред, може се освен јас да сум xxxxx. Тоа чини 500 Шведски круни (забелешка: околу US$67 или 50 евра или 3075 денари) и можеш да продолжиш колку што сакаш.

Тука се гледа дека 20-годишното момче не сака да се впушти во анален секс со личност која се идентификува како 59-годишен старец. Можеби причина е тоа што тој не е полноправенхомосексуалец и затоа се плаши дека можеби неговите органи би можеле да бидат уништени и/или тоа му е сеуште одбивно. Можеби е очаен, затоа што му требаат пари. Можеби е зависник од дрога?

Leif 59 GamlaStan: Каде си и како изгледаш?

Leif 59 GamlaStan: Твоите услови се прифатени. Каде си сега?

Изгледа дека судијата се сложил да го прерипа аналниот секс, вообичаена работа помеѓу старите хомосексуалци. За него и неговата плата 500 SEK е незначајна сума за саканото задоволство. Судијата можеби знае од претходните искуства дека кога еднаш ќе влезе во собата може да понуди неколку пати по 500 SEK и да го добие она што го сака. На искушението момчето, што е очајно за пари, не може да му одолее

Судијата од Врховниот суд понатаму вели:

Leif 59 GamlaStan: Дали сакаш xxxxx?

STHMLung: Јас сум во xxxxxxx , добро изгледам, 170 цм висок, 65 кг и xxx xx xxx.... Имам автомобил и можам да дојдам многу бргу до вашето место, но доаѓам единствено ако сте навистина сериозни.

STHMLung: Сакам xxxxx.

STHMLung: Mожеме да се сретнеме на "Järntorget", ако саката.

Leif 59 GamlaStan: Би сакал xxxxxxx и 500 SEK e во ред..

STHMLung: Повикајте ме на 07xxxxxxxx но, единствено ако сте сериозни. Не сакам да дојдам кај вас, а вие не сте дома. .... Tаа вечер судијата Thorsson паднал во стапица. Со соблечени пантални, би можеле да кажеме. Прво тоа го негирал. Многу пати и потврдно. Но, разговорот, како што е прикажан погоре, бил снимен и спремен како доказ. Сега е тоа јавна тајна. Конечно, немал избор и морал да го признае криминалот.  

Откако судијата Thorsson бил фатен, добил посебен третман. Вакво злодело е казниво и со неколку години во затвор. Но судијата Thorsson бил посебно третиран
Прво, бил осомничен за уште 4 злодела од иста врста за кои никогаш не била спроведена истрага. Силата на законот успеал да го отуѓи компјутерот и мобилниот телефон заради докази. Но, DA (Guntra Åhlund) застанала на негова страна. Во Шведска сакаме да кажеме како правдата е за сите луѓе еднаква. Но, како што тоа го покажува случајот на Thorsson, правдата не е еднаква кон сите. Како таа ќе се однесува спрема вас зависи од вашата позиција на моќ во општеството. Споредете како го третирале Thorsson со случајот на Leif Liljeström, администратор на веб-страната “Bibletemplet”. Веднаш му бил одземен компјутерот и му било одземена сета издршка. Повеќе информации за случајот на Liljeström кликни тука.
Значи, тоа има врска со: 1) колку е влијателен одреден извршител на делото и 2) дали се спротивставува на хомосексуалната агенда или ја прифаќа (уште и подобро) учествува во нејзините активности.

Второ, Thorsson бил поштеден од срамното судење и единствено морал да плати мала казна од 42,250 SEK (околу US$ 5,600). Многу негови колеги од Врховниот суд сочувствувале со Thorsson. Наеднаш постанал нешто како херој и пионер за многу луѓе. Но, имало и такви што сметале дека вакво злодело и однесување на судија од Врховниот суд е неприкладно. Но, Врховниот суд – по својот капацитет како самоуправувачко врховно тело доживотно – на сето тоа не реагираше.

Но, најголем проблем на господинот Thorsson не бил тој што бил фатен. Ниту билокакви промени (ако ги има) ќе се случат. Ниту дали ќе го отпуштат, дали ќе ја изгуби позицијата, или ќе добие повисока или било што друго. Не, неговиот најголем проблем бил од лична природа. Помеѓу него, неговиот создател и 20-годишосто момче STHMLung, што го повикал таа ноќ. Ќе ги праша ли за опрост. Без простување гревот секогаш само расте. Thorsson можеби мислел колку е среќен затоа што Guntra Åhlund не и дозволила на полицијата да го пребараат неговиот компјутер заради докази за криминал. Исто така дека следниот пат ќе биде поврнимателен и тоа нема да се потвтори. Но, тоа не оди така. Не можете да го излажете Бог, но Ѓаволот може повторно да ве излаже на многу начини. Без простување, Сатаната ќе му ја заслепи душата на човекот за уште полошо ропство.  

Во интервјуто за "Dagens Nyheter" (Дневни новости) 25. мај 2005., главниот судија на Врховниот суд, Bo Svensson, зборувал за неговите лични морални уверувања и моралните уверувања до кои се придржува неговиот Суд. Интервјуто можете да го прочитате на шведски, притисни тука (уп.34), тука (уп.35), тука (уп.36) и тука (уп..37)

Во интервјуто Bo Svensson го изјавил следното

1. Злоделото на судијата Thorsson не било сериозна работа. Aко ништо друго тогаш би требало да се смета за добронамерен, а не одговорен, бидејќи со тоа што направил злодело Thorsson добил "длабоко познавање на самата работа" (цитирано од збор до збор: "Tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet").

2. Општеството мора да свати дека на луѓето им треба секс. Во врска со неговата професија што ја сачинуваат многу стари мажи рече:многу вдовци од нашата професија тешко можат да добијат сексуално задоволство" (по шведски: "Många änkemän i det här yrket har svårt att få sex"). Тогаш цитирал текст од една стара шведска песна (од Gustav Fröding) во која еден очаен човек се чувствува принуден да посети проститутка.

3. Главниот судија исто така изјавил дека неодамна разговарал со својот колега од Белгија. Претпоставениот во Белгискиот суд има мислење дека шведскиот закон против проституцијата е „чуден“ ("svenska lagstiftningen är konstig"). Фактот дека Svensson и шведскиот врховен суд ги следат препораките од Белгија воопшто не изненадува. Белгија и Холандија беа „понапредни“ од Шведска по прашањето на многу морални работи. Во врска со легализирање на еутаназијата, употреба на дрога, возраст за педофилија (12 години) и проституција, тие се веќе на пониско морално ниво отколку Шведска. Но, што се однесува до промовирањето и регрутирањето за хомосексуалност во школите и во општеството, Шведска е најдекадентната нација во Европа.

4. Сепак, Вo Svensson изразил мала доза на подршка на нашиот закон против проституција, ако е ограничен и ако се применува на млади девојки од земјите на Источна Европа, што се прошверцувани на Запад, како би биле искористени како сексуални робови. „Тоа е ужасна трговија со луѓе, тоа воопште не е спорно„ рекол тој. Сепак, таквата изјава е многу површна, ако се земе во предвид дека судијата Thorsson водел еден случај каде едно дете било сексуално злоупотребувано. Судиите многу ја смалиле казната (на Апелациониот суд), бидејќи тоа не го сметале за тешко злодело (по шведски: "inget grovt brott").

Во секој случја, судијата Thorsson се извлекол со мала казна за неговото злодело. Како би компензирале тоа што бил јавно посрамен, останатите 11 судии на Врховниот суд му ја доделиле престижната “Lagrådet”, што сакал да ја прими веќе подолго време.